Senast uppdaterad Juni 2023
Efter att ha fått frågan från en vän om jag inte kunde sätta ihop en guide kring solskydd till barn och vuxna så bestämde jag mig för att leta reda på fakta och reda ut begreppen på ett enkelt och lättförståeligt sätt i en överskådlig guide. Se den som en basal guide i solskydd, detta för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om vad som
känns tryggt och säkert för dig och dina barn. Och dessutom kan ditt val hjälpa till att rädda korallrev och det marina livet! Varsågoda!
Innehåll
* Hur fungerar kemiska filter?
* Hur fungerar fysikaliska/mineral filter?
* Hur bra skyddar en solkräm?
* Barn och solskydd
* Hur fungerar SPF?
* Syntetiska ämnen i solkräm
* Reef Safe
* Hur hittar jag en säker solkräm?
* Mina rekommendationer
Hur fungerar SPF?
SPF är en förkortning av Sun Protection Factor, vilket är ett mått på hur bra solkrämen skyddar huden från UVB-strålar. SPF-styrkan som anges visar hur mycket längre du kan vara ute i solen utan att du bränner dig. Så om du normalt börjar rodna efter 15 minuter och använder SPF 15 så kan du vara ute 15 gånger längre innan du bränner dig. Det är en ungefärlig uppskattning beroende på din hudtyp och med förutsättningen att du applicerar produkten rätt (dvs tillräckligt tjockt lager). Med andra ord anger solskyddsfaktorn graden av UV-skydd, närmare bestämt hur många gånger solkrämen ökar hudens normala skydd. Det har alltså inte endast att göra med hur mycket längre man kan vara ute i solen.
SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar
Solprodukter skyddar även mot UVA-strålar som penetrerar huden djupare där de orsakar skador i form av rynkor, pigmentering och att huden åldras snabbare. UVA förvärrar också de cancerframkallande effekterna av UVB-strålar. Att UVA-skyddet uppnår en bra nivå i förhållande till UVB-skyddet brukar visas som en symbol på förpackningen genom att UVA är omringat av en cirkel. Det är lagkrav på att solkrämer ska skydda huden mot UVA-strålning motsvarande minst 1/3 av UVB-skyddet. En solkräm med faktor 30 skyddar med andra ord minst med en faktor 10 mot UVA-strålning.
Och kom ihåg – 100 % av UVA-strålningen tränger igenom molnen. Solskydd är därför väldigt viktigt även under molniga dagar.
Hur bra skyddar en solkräm?
Hur du applicerar solskyddet, vilken SPF den har samt hur bra kvalité produkten har är av stor betydelse för hur bra skydd din hud får. Man ska smörja in generöst med solkräm och är du ute en hel dag i solen så behöver du även återapplicera krämen eftersom svettas eller nöts bort efter ett tag. Och kom ihåg att smörja in dig/dina barn igen efter bad!
Hur fungerar Syntetiska Filter?
Syntetiska filter i solskydd fungerar genom att syntetiska ämnen går ner i översta hudlagret och genom en kemisk reaktion absorberar molekylerna UV-strålningen och omvandlar den till en oskadlig strålning i huden. Överskottsenergin skickas ut från huden i form av värme. Syntetiska filter bör man smörja in ungefär 20 minuter innan solexponering.
Hur fungerar Fysikaliska filter?
Fysikaliska filter, även kallat mineralfilter, fungerar genom att små naturliga mineralpartiklar så som titandioxid eller zinkoxid med hjälp av övriga mjukgörande ingredienser lägger sig som en hinna ovanpå huden för att reflektera bort solens strålar innan de går in i huden. Dessa filter absorberas inte av huden utan stannar på ytan. Fysikaliska filter skyddar direkt från applicering.
Många solskydd använder antingen syntetiska eller fysikaliska, men det finns även solkrämssorter som använder både och.
Barn och solskydd
Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver såklart extra skydd. SPF 30 och uppåt rekommenderas. Kom ihåg att barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus! Små barn skyddas bäst med heltäckande kläder mot solen, antingen vanliga kläder eller UV-kläder. Skydda huvudet med en solhatt och använd solglasögon för att skydda ögonen. UV tält och parasoll kan vara en bra idé när man har små barn.
Är man en hel dag på stranden/utomhus kan det vara en fördel att göra som Spanjorerna och ta en siesta i skuggan mitt på dagen för både barn och vuxna, mellan 11-15 då solen är som starkast. Tänk även på att dricka mycket.
UVA, UVB, UVC – vad är det?
Det finns tre typer av UV-strålning och UV står för Ultra Violett (strålning) .
UVA-strålning
UVA-strålning är den strålning som är minst energirik. Både från solen och från solarier utgörs den största delen av UV-strålningen av UVA. UVA tränger ner i hudens djupare skikt och får huden att åldras i förtid.
Bra att komma ihåg - A:et i UVA kan översättas till Aging.
UVB-strålning
UVB har våglängder som är kortare än UVA-strålningens och är därmed mer energirik. Ozonskiktet i atmosfären filtrerar bort stora delar av den skadliga delen av UV-strålningen och begränsar mängden UVB-strålning som når jordytan. Det är UVB strålningen som gör att vi bränner oss men tränger inte lika långt ner i huden som UVA. UVB strålningen aktiverar kroppens produktion av D vitamin. UVB ökar även produktionen av vissa celler i huden och gör den tjockare.
Bra att komma ihåg - B:et i UVB kan översättas till Burning.
UVC-strålning
UVC-strålning är mycket energirik. Solens UVC-strålning når
inte jordytan eftersom all UVC absorberas av atmosfären. UVC-strålning används
till exempel i speciallampor för att döda bakterier och uppkommer vid svetsning.
Viktigt om UV strålning
SPF står för skydden mot UVB.
PPD, UVA-PF och PA+ står för skyddet mot UVA.
Solarier har inte exakt samma sammansättning av UVA- och UVB-strålning som solen. Solarier har oftast en högre andel av UVA-strålning.
Huden utvecklar inte samma naturliga skydd vid solariesolning.
Både UVA och UVB kan öka risken för hudcancer.
UVA går igenom fönster av glas och molnen. Även
på en molnig dag kan du behöva solskydd.
Innehåll i solskydd
Vad innehåller våra solkrämer egentligen? Först och främst bör man fundera över vilken typ av solskydds-filter man föredrar. Både syntetiska och fysikaliska har fördelar och nackdelar.
Syntetiska solfilter ger ofta ett jämnare skydd som skyddar mot bra UVA/UVB men innehåller tyvärr endel ingredienser som kan vara potentionellt skadliga för både människa och natur.
Fysikaliska solskydds-filter ger bra skydd mot UVA/UVB strålar men i vissa fall kan man bli lite vit, speciellt på mer pigmenterad hud. Man bör även ta ställning kring nanopartiklar.
Innehåll i Syntetiska UV filter
2021 släppte Råd&Rön en undersökning där de gick igenom ungefär 200 solskydd på den svenska marknaden och det visat sig att flera konventionella solskydd innehåller potentiellt skadliga ämnen. Det finns en rad syntetiska ämnen i solskydd och dessa är de mest använda i solskydd med syntetiskt filter. Många av dem finns det forskning som visar på att det finns hälsorisker samt att de hotar korallrev och marint liv så till den grad att solskydd med dessa ingredienser är bannade på vissa håll i världen enligt EWG.com (The Environmental Working Group).
Nedan är de potentiellt hormonstörande och miljöfarliga syntetiska solskyddsfilter och kort om anledningen till att dessa inte rekommenderas i solskydd.
Oxybenzone / Benzophenone-3 (BP-3)
Oxybenzone anses vara ett östrogen-imiterande hormonstörande ämne som potentionellt kan påverka mäns fertilitet och är kopplat till lägre födelsevikt samt att ämnet kan hittas i navelsträngen och i blodet hos foster. Det finns även evidens som styrker allergi-framkallande samt att Oxybenzone kan hittas i blodet samt urinen hos människor efter applicering enligt den här studien.
Bannade på Hawaii, öriket Palau och flera nationalparker i Mexico eftersom studier påvisar att ämnet förstör korallreven.
Octinoxate / Octylmethoxycinnamate (OMZ)
Även Octionoxate anses vara ett hormon-störande ämne , anses påverka sköldkörtelhormoner, och i viss mån även vara allergi-framkallande. Ämnet kan enligt studier hittas i bröstmjölk samt att det ackumuleras i kroppen.
Homosalate
Anses vara ett hormon-störande ämne som kan påverka östrogen och progesteron
samt att det ackumuleras i kroppen. Studier påvisar även att det troligen är miljöfarligt och ej fotostabilt, vilket innebär att det bryts ner efter tid.
Octisalate / Ethylhexyl Salicylate - Octisalate ökar absorptionen i huden och är enligt vissa studier allergiframkallade.
Octocrylene / 2-Ethylhexyl Ester - Studier påvisar att när solen kommer i kontakt med Octocrylene på huden kan så kallad fotodermatit uppstå, en fördröjd överkänslighetsreaktion som kan resultera i irritation och eksem.
Avobenzone - Detta UV-filter kan orsaka irritation på känslig hud och är inte fotostabilt, vilket innebär att formler som innehåller Avobenzone behöver inkludera stabilisatorer som andra syntetiska UV filter i listan.
I en studie från amerikanska US Food and Drug Administration (FDA) beskrivs det hur dessa 6 ingredienser (avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate, and octinoxate) absorberas av kroppen och blodbanan och dessutom passerar gränsvärdena redan vid första appliceringen.
2021 trädde nya EU lagar i kraft vilket innebär en kraftig reducering av innehåll av flera av dessa ämnen i kosmetika/solskydd pga Europa Kommissionen anser att gränsvärdena är för högt satta och att dessa ämnen innebär en risk för människors hälsa. Även FDA plockade nyligen bort 14 syntetiska ämnen för UV filter från sin GRASE-lista (Generally recognized as safe and effective).
Kort och gott – det finns numera rekommendationer om att ämnena ovan ska undvikas. Studier visar att många av dessa ämnen skadliga för det marina livet. Men en ny generations syntetiska UV filter har sett dagens ljus, mer om det i mitt nästa inlägg.
Innehåll i Fysikaliska filter
Enligt EWG.com som gått igenom alla UV filter och tittar på befintliga studier anses Zinkoxid och Titaniumoxid var de mest säkra solskydden på marknaden. Även amerikanska FDA hävdar numera att endast de två mineraliska UV-filtren zinkoxid och titandioxid har tillräckligt med forskning bakom sig för att anses vara säkra (FDA 2019). Dessa två mineraliska UV-filter är de enda UV-filtren som för närvarande finns på FDA:s GRASE-lista. (Generally recognized as safe and effective).
Men det finns några saker att tänka på.
När det gäller nano-partiklar av Zinkoxid och Titaniumdioxid så finns det faktiskt flera studier som visar att de inte tränger in i huden. Dock rekommenderas försiktighet när det gäller i nanopartiklar av Zinkoxid och Tianiumdioxid i sprayform eller puderform, då det finns vissa indikationer på att det kan vara farligt att andas in dem, eller om man får i sig via en produkt för läpparna. Lungorna har problem med att rensa bort små partiklar, som kan passera från lungorna till blodomloppet. När de väl svalts kan nano partiklar potentiellt skada mag-tarmkanalen, även om det inte finns några studier som tyder på att konsumenter sväljer tillräckligt med zinkoxid eller titandioxid för att detta ska utgöra ett problem. Därför behövs fler studier kring nano partiklar för att undersöka påverkan på våra kroppar. Dock finns indikationer på att nano-zinkoxid och nano-titaniumdioxid är skadliga för korallrev och vattenlevande organismer.
Nya generationens UV-filter och EU regler
2021 trädde nya lagar för användandet av UV filter i EU i kraft. För flera av UV-filterna som nämndes i ovan sänktes den högst godkända mängden i solskydd för dessa.
Som exempel, Europeiska kommissionen fann att nuvarande mänskliga exponeringsnivåer för Oxybenzon/Benzopenone-3 var osäkra och föreslog en koncentrationsbegränsning på 2,2 procent (SCCS 2020) i kroppsprodukter med UV filter (Tidigare tilläts 6%). Har man högre än det måste en varningsetikett finnas på förpackningen med texten” ‘contains Benzopenone-3’”.
Så det är därför vi ser en hel del nya syntetiska solskydds-filter på marknaden samt att många bolag nu behöver se över sina solskydds-formulas.
De senare åren kommit en helt ny generation syntetiska solskyddsfilter och men många av dem har varit godkända i EU sedan 2005. Jag har sett dem i flera solskydd som lanserats i år 2023.
Bland annat har jag sett dessa UV filter:
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (BEMT / Tinosorb S)
Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (DHHB & Unvinul A)
Diethylhexyl Butamido Triazone
Ethylhexyl Triazone / Octyl Triazone
Tris Biphenyl Triazine
Ethylene-bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (MBBT / Tinosorb M)
Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate
Dessa har väldigt bra egenskaper som högt skydd mot UVA/UVB samt fotostabila (bryts ej ner i solen). Enligt de studier med djurförsök som genomförts ska dessa inte ha någon påverkan på hälsan om de används om max 10% var i solskyddsprodukter (EU lag). De är ej godkända i USA ännu då FDA kräver mer studier för att klassa dem som säkra. Det finns några frågetecken kring dessa solskyddsfilter då jag läst mig till att de är i nano-form, och det finns heller inte tillräckliga studier på hur de påverkar det marina livet. På SkinDeeps databas (EWG) så har de ganska låga ratings men det finns heller inte speciellt mycket forskning knutet i databasen.
Om man kikar på Ethylhexyl Triazone så har det den högsta fotostabila absorptionen av alla tillgängliga UVB-filter idag. Enligt EWG finns det dock fallstudier på människor visar möjlig fotoallergisk kontaktdermatit eller allergiframkallande effekter.
Massor av vetenskapliga studier och akademiska analyser har redan genomförts på många av de nyare UV filterna, men resultaten pekar ofta åt olika håll men med en övervikt mot att de är säkra. Det är svårt för konsumenter att förstå vad som är säkert eller inte, men det känns som att fler och fler hudvårdsmärken överger de ”gamla” UV filterna där det finns gedigen forskning på att de inte är bra för människa eller natur, vilket är positivt!
Reef Safe – vad är det?
Reef Safe eller Reef Friendly är begrepp för solskydd som inte innebär ett hot mot det marina livet eller korallreven. Något som känns lite bortglömt vid valet av solkräm. Det är numera allmänt känt att UV filter kan orsaka korallblekning/koralldöd och därför är bannat i både tropiska marina reservat och i olika delar av världen.
Uttrycket Reef Safe är inte reglerat men det finns flera certifierings-organ som baserar sina kriterier på den forskning som finns.
Om vi kikar på så är Biorious krav (som certiferar Reef-Friendly Certificate) för att bli certifierad så måste produkten vara utan dessa ämnen:
Formulerad utan UV-filter som är giftiga för korallrev:
Oxybenzon (bensofenon-3)
Oktinoxat (Octyl Methoxycinnamate)
Octocrylene
4-metylbensylidenkamfer
PABA-derivat (t.ex. etylhexyldimetyl-PABA och PEG-25 PABA)
Oktisalat (etylhexylsalicylat)
Homosalat
Avobenzon (butylmetoxidibensoylmetan)
Formulerad utan konserveringsmedel och tillsatser som är giftiga för korallrev:
Parabener
Ftalater
Triclosan
Mikroplaster
Formulerad utan nano-partiklar/material
Solskydd måste vara verifierat vattenresistenta
Även Haereticus Environmental Laboratory (HEL) som är en ideell vetenskaplig organisation, som certiferar (Protect Land + Sea Certification), har samma lista som ovan men har även specifika tillägg för olika typer av Nylon i hudvård som t ex glitter för make up, skimmer-produkter och naglar.
Enligt den forskning som finns framgår att det spolas av/ut massor av solkräm i haven, uppemot 4000-6000 ton(!) varje år, och vissa studier visar på ännu mer. Därav är det väldigt viktigt att solskydden vi använder är vattenresistenta (som nämndes i listan ovan) för att så lite som möjligt av solkrämerna ska hamna i haven. Men värt att nämna här är att just solkrämer står för en ganska liten del av påverkan av korallreven, den globala uppvärmningen samt utsläpp står för en signifikant mycket större del. Något som jag känner saknas i forskningen är studier på vad våra solkrämer gör md det marina livet i mer närliggande hav som t ex Östersjön?
Det kan det vara skönt för den enskilda individen att kunna göra ett välinformerat val. Kika efter solskydd som uppger att deras solkrämer följer listan ovan samt de som bär certifieringar för att vara korall/havs-vänliga.
Hur hittar man ett säkert och miljövänligt solskydd?
Det finns några saker som är bra ha i åtanke:
* Solskydd med Fysikaliskt / Mineral filter
* Solskydd som indikerar bredspektrum skydd mot UVA och UVB, märkning med UVA/UVB
* Solskydd från märken som är transparenta i sin redogörelse av produkt-innehållet
* Solskydd med märkningar som t ex "Reef Safe" eller "Bio Degradable"
* Solskydd som INTE innehåller nano-partiklar
* Solskydd från webshoppar/butiker som säljer eko-vänliga/naturliga produkter samt beskriver innehållet ordentligt.
* Fortfarande osäker - ställ frågor till inköpsstället eller företaget som tagit fram solkrämen
Annat du kan göra själv är att söka på ingredienser på nätet. Min favorit är amerikanska EWG's Skin Deep databas som sätter betyg på ingredienser utifrån verifierad forskning. En ingrediens med låg rating är säkrare. Du kan troligen även googla på en ingrediens men det gäller då att vara källkritisk.
Det är dock viktigt att poängtera att både Zinc Oxide och Titanium
Dioxide har kopplats till hälsorisker men det är främst när de används i
sprayform pga av att man då kan inhalera dem. Zinc Oxide är det minst
giftiga godkända UV-filtret som är mest effektivt på att blocka
bredspektrum UV och samtidigt är tillräckligt fotostablit, dvs bryts inte ner med tiden/i solen.
Därför ska du inte mixa solrkämer!
Kan jag mixa solkrämer eller lägga lager på lager (s k layering)?
Den allmänna regeln är att det är bäst att hålla sig till en typ av solskydd åt gången. Den senaste forskningen har visat att en blandning av både syntetiska och fysikaliska solskydd (inklusive de i smink) kan göra att de blir mindre effektiva mot skadliga UV-strålar. Bland annat finns det forskning som visar att kombination av fysikaliska filtret zinkoxid blandat med syntetiska UV filter som Avobenzon, kan orsaka instabilitet och en potentiell minskning av UV skyddet.
Är alla solskydd som är mixade med både fysikaliskt och syntetiskt UV filter inte bra att använda? Svar Nej!
Säljs solskydden inom EU kan du lugnt fortsätta använda dem med gott samvete då de med största sannolikhet har genomgått flera tester på oberoende labb för att säkerhetsställa att de fungerar.
I det stora hela är detta oftast inte ett problem då de flesta tenderar att använda endast en typ av solskyddsfilter, antingen fysikaliskt eller syntetiskt, men det är bra att känna till att om man mixar, kan solskydden potentiellt inte fungera som tänkt.
Kan jag mixa mitt solskydd med foundation? Svar - Ibland!
Om man blandar sin solkräm med t ex en foundation utan SPF så späds solskyddet ut vilket innebär ett mindre skydd. Däremot om man lägger den ovanpå utan att blanda ihop den, utan istället antingen ”klappa”på den eller använda solskydd i sprayform, borde det potentiellt fungera.
Men om jag blandar med en foundation med SPF då? För det första – för att en solkräm ska fungera bra är att den bildar en jämn hinna på ytan på din hud. Genom att blanda in en foundation i solkrämen ändrar du egenskaperna hos solkrämen vilket kommer att förändra hur sprids ut på huden.
Det är också möjligt att de två är inkompatibla – du kanske har sett hur foundation eller hur solkräm kan ”rulla sig” när du lägger den ovanpå en annan produkt. Du slår samman två emulsioner som inte nödvändigtvis funkar så bra ihop och det ”skär sig”. Och det är möjligt att de UV-filtrerande ingredienserna i solkrämen och foundationen inte passar bra ihop och inaktiverar varandra som nämnts ovan.
Mina
bästa tips för att sola säkert
Den
bästa solkrämen är den som används! Som sagt, valfritt solskydd är fortfarande
det bästa vapnet mot hudcancer.
Håll
koll på UV index! På de flesta mobiltelefonerna kan man numera hitta beräknat
UV index i väder appen. Via dator går in på minsoltid.se
Applicera
rätt! Det behövs ca 2 ml till ansiktet och 30-40 ml till kroppen. Bättre för mycket
än för lite!
Välj
en solkräm som skyddar med bredspektrum, dvs både mot UVA och UVB. Kika efter
den lilla cirkeln med ordet UVA eller läs på förpackning eller hemsida.
Välj
att vistas i skuggan mitt på dagen då solen är som starkast. Solens strålar når
dig även i skuggan. Små barn rekommenderas alltid skugga mitt på dagen. Ta
gärna en siesta!
Använd
solglasögon som anger att de har ett UV skydd(gärna UV400) och CE märkning.
(400 = 400 nanometer som innebär 100% skydd)
Använd
UV/UPF/sunblock kläder samt solhatt till barnen. Men gärna även till vuxen om
du är mycket ute i solen.
Barn
ska ALLTID smörjas in. Barns hud är känsligare än vuxnas och barns hud är bara
en femtedel så tjock som vuxen hud. Hudpigmentet är heller inte lika utvecklat
hos spädbarn och barn.
Kom
ihåg att återfukta huden efter en dag i solen, speciellt barnen, med en After
Sun eller hudlotion. Solen i sig är väldigt uttorkande.
Om
du ska bada – se till att välja en vattenresistent solkräm för bästa skydd!
Även
om din solkräm är vattenresistent bör du smörja in dig efter
bad/avtorkning/svettning eller efter 2 timmar för ett fullgott skydd.
Och glöm tipsen om naturliga oljor - kokosolja
är INTE en effektiv UV-blockerare.
Visste
du att:
Ett
parasoll på stranden skyddar bara mot ungefär 40-50% av UV strålarna.
En
T-shirt skyddar ungefär med SPF10. En skjorta ungefär med SPF50.
Ju
tätare tyg på ett klädesplagg, desto bättre solskydd. Jeanstyg ger i stort sett
100% skydd mot solen.
Mörkare
kläder absorberar mer uv än ljusa kläder.
Ju
mer löst sittande ett plagg är, desto bättre solskydd.
Solhattar
bör ha ett brätte som är minst 7,5 cm brett för att effektivt skydda näsa och
kinder.
Överexponering mot solljus i ögonen märks när det känns som att du
har ”grus” i ögonen. Det beror på att UV-strålningen dödar cellerna i ögats
ytskikt.
Mina rekommendationer för barnen
De produkter jag rekommenderar till barn nedan innehåller zinkoxid utan nanopartiklar som enligt forskning är det säkraste tillgängliga UV-filtret för människors hälsa, koraller och marint liv. Länkarna går till mina recensioner av produkterna där ni kan läsa mer om dem samt till mitt eget solrkämsmärke Beachkind. Alla dessa rekommenderar jag varmt och är utvecklade av företag som bryr sig om både barns hälsa och miljö! (inklusive mitt eget!)
Länk - Beachkind Natural Sunscreen För er som inte vet så har jag nuförtiden mitt egna solskyddsmärke Beachkind som skapades för att vara snäll både mot människa och hav. Passar hela familjen och finns i SPF30, SPF50 samt lipbalm med SPF20.
Länk - Wooden Spoon Sunscreen Lotion Baby and Family SPF30 & SPF50 Wooden Spoon har i år uppdaterat formulan med s k "invisible zinc", dvs man ska inte bli vit av den. Så funderar på att köpa och recensera den senare i år.
Länk - Suntribe Kids Mineral Sunscreen Vanilla Yum Yum SPF 30
Länk - Badger Kids Daily Sunscreen Lotion SPF 30 Tangerine & VanillaHoppas att ni gillade den här guiden! Ta hand om er hud i sommar! 🌞
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar